foto voda

Není to tak dávno, co jsme nastoupili do prvních ročníků na našem gymplu a najednou ukončujeme třeťák, a to znamená jen jedno. Vyrážíme na sportovně-turistický kurz!

Nastalo pondělí 20. června, studenti 3.A, 3.B a septimy se pomalu v brzkých ranních hodinách scházeli na vlakovém nádraží v Havířově, připraveni na cestu, je pravdou, že někteří se scházeli víc rychle než pomalu, když na poslední chvíli dobíhali, aby vlak, odjíždějící 6:49, stihli. První úkol splněn, byli jsme všichni a mohli jsme vyrazit vstříc novým zkušenostem a dobrodružství!

Po 4 hodinách jsme dorazili do Prahy, kde nám byl na 3 hodiny udělen rozchod. Někteří vyrazili směr zmrzlina, jiní směr kavárna či dobrý oběd (i když nevím, zda se dá zrovna jídlu z McDonald’s říkat dobré, ale to teď vynecháme 😉). Když jsme všichni uspokojili svá bříška, opět jsme se potkali na nádraží, do cílové stanice nás totiž čekaly ještě dlouhé 4 hodiny. Když jsme unaveni po celkových 12 hodinách cesty (s nějakým tím zpožděním vlaku) přijeli do Vyššího Brodu, byli jsme natěšeni na týden plný zábavy.

Když pan učitel Supík vyřídil veškeré potřebné papíry a zaplatil ubytování na první noc, nastal pro některé z nás první menší problém… Jak postavit stan? Nakonec byly všechny stany postaveny i přesto, že se stan z některými trošičku pral. V noci přišla mírná sprška, ale my přece nejsme z cukru!

Ráno po probuzení jsme si dali snídani a vyrazili se poohlédnout po okolí. První zastávkou byla naše největší nádrž Lipno, tou druhou Čertova stěna, a pak zase zpátky do kempu, kde jsme se nachystali na náš první den na vodě. Po zaškolení a výcviku jsme se vypravili vstříc prvnímu úseku a také prvním jezům, kterých se spousta z nás lehce obávala. No, někteří zjistili, co znamená, když vodák řekne, že se cvaknul, ale to k vodě zkrátka patří. Do kempu v Rožmberku jsme dorazili naštěstí všichni celí a zdraví.

Čas plynul, stejně jako ta Vltava, kterou jsme sjížděli. Už byla středa a my jsme se před nasednutím do lodí, vydali na prohlídku hradu Rožmberk. A následně hurá do loděk směr Český Krumlov. Čekal nás nejdelší úsek na vodě z celého týdne. A překvapivě jsme opět přežili, i když někteří měli na mále 😉😂. Rychle jsme postavili stany, protože se na nás hnal další déšť. Stany byly postaveny a my jsme museli vyrazit na procházku Krumlovem, abychom si prohlédli čtyři jezy, které nás další den čekaly. Zmoklí jak slepice jsme se vrátili do kempu, hodili jsme rychlou sprchu a zalezli si do spacáku.

Ve čtvrtek jsme projeli Český Krumlov a na okraji města zastavili, abychom prošli Český Krumlov i ve dne a za slunného počasí. Vyšlapali jsme kopec a prohlédli si zámecké zahrady, otáčivé hlediště a hlavně MEDVĚDY, kteří nás poměrně zaujali. V času rozchodu, jsme se všichni najedli, někteří i dost přejedli, ale nebylo zbytí, přejedlí, nepřejedlí jsme nasedli do lodí a dopluli až do Zlaté Koruny.

V pátek ráno se nám lehce změnily plány s kempováním, protože měla přijít silná bouřka, museli jsme úsek, který by nám zůstal na sobotní ráno, splout již v pátek. Prvně jsme si ale prohlédli klášter ve Zlaté Koruně, a pak už nás čekal poslední úsek Vltavy celého kurzu. Dopluli jsme až do Boršova, kde jsme po rychlé soutěži odevzdali lodě a vyrazili do kempu přežít poslední noc, plnou hromů, blesků a taky vody, ale na tu už jsme si za týden na Vltavě asi všichni zvykli 😂. V sobotu už nás pak čekala jen opět dlouhá cesta domů.

Nikdo z nás nesjel Vltavu suchou nohou, někteří domu dorazili s odřeninami a modřinami, jiní jen s batohem plným mokrých věcí. Ale všichni jsme si výlet moc užili a jsme rádi za to, že nám učitelé takový zážitek poskytli a celý týden na nás poctivě dohlíželi.