V úterý po Velikonočním pondělí jsme vyrazili na čtyřdenní Biologicko-geografickou exkurzi pod Králický Sněžník. Své věci, včetně surovin na společné večeře, jsme měli v batozích na zádech. 

První den jsme vystoupili v Branné, odkud jsme se přes Staré Město vydali do Stříbrnic, kde se nacházelo naše ubytování. Tuto obec jsme spatřili už z dálky, stejně jako sousední lyžařský areál, kde většina z nás absolvovala lyžařský kurz. Po cestě jsme viděli první „řopíky”, pozůstatky prvorepublikového opevnění.

Těchto pevností jsme během exkurze potkali mnoho. Jelikož byly stavěny z velmi kvalitního železobetonu, zdi zůstaly zachovalé i přes krušné povětrnostní podmínky či případné pokusy je odstranit. Ty na odlehlejších místech nebyly uzavřeny, s velkou mírou opatrnosti jsme si je prohlédli také zevnitř.

Druhý den nás čekaly dvě rozhledny: Vyhlídková věž na Králickém Sněžníku a „Stezka v oblacích” na Slamníku. Po cestě zpět na ubytování jsme viděli mnoho dalších malých řopíků. Zvlášť ve studeném a vlhkém počasí byla tato cesta „přes dva kopce“ náročná, ale obešla se beze ztrát.

Třetí den byl snazší, vydali jsme se podél „Staroměstské“ linie opevnění lemované dvoupatrovými pevnostními sruby.

A v pátek po úklidu chalupy jsme se vraceli domů přes Hanušovice, kde jsme navštívili místní pivovar a dozvěděli se něco o vaření piva.

Tolik k programu, byť se mi sem vešlo jen to nejvýznamnější.

Ubytovaní jsme byli na pronajaté chalupě, kde jsme si vše od topení po přípravu jídla zajišťovali sami. Jak je už dlouho zvykem, vždy po návratu vaří jedna skupina večeři pro celou výpravu. Poté jsme většinou dlouho zůstávali ve společné místnosti a povídali si nebo hráli karty. Tím se biologicko-geografické exkurze liší od „běžných” školních výletů, jsou to skvělé příležitosti seznámit se napříč třídami a ročníky. Právě proto jsem si je oblíbil a teď se vracím ze své čtvrté.

Petr Světnička, oktáva

Další fotografie naleznete zde