Proč se rok neuvidíme?

Dvě hodiny od New Yorku, Connecticut, Lakeville. To bude teď moje nová adresa. Po prázninách dočasně vyměním lavice našeho gymnázia za ty v americké The Hotchkiss School. Jako jedné ze tří studentů z České republiky se mi podařilo získat plné roční stipendium na jednu z nejprestižnějších škol na světě. Po několikaměsíčním úsilí, příprav, byrokracie a především několikakolovém výběrovém řízení mi přišel vysněný dopis. Na co se připravit, pokud byste ho chtěli ve schránce příští rok taky najít?

 

Studentům prvních a druhých ročníků středních škol nadace OSF ve spolupráci s americkou organizací ASSIST a britskou HMC každoročně rozděluje tři plná stipendia do USA a do Velké Británie, ale také pár redukovaných stipendií. Samotné výběrové řízení začíná vždy na podzim, je tříkolové a docela náročné, ale OSF má s výběrovým řízením již dlouholeté zkušenosti, a tak je na velmi vysoké úrovni. Poměrně komplikovaná část je podání samotné přihlášky, která obnáší několik dokumentů, jako doporučení od učitelů (tímto děkuji paní učitelce Tabáškové, Fikáčkové a Grabovské), osobnostní esej a další. Když vše zvládnete vyplnit, následují jazykové testy, které prověří, jestli jste schopni studovat v angličtině. Díky našim skvělým učitelům angličtiny a se znalostmi z našeho gymnázia to lze hravě zvládnout! Nakonec zbývá absolvovat pohovory se zástupci amerických a britských škol. Vždy se střídají trojice studentů a ti dostávají různé úkoly jako diskuzi ve trojici, debatu, záludné otázky nejen ohledně osobní motivace, ale také zájmů, obecných znalostí a osobnostní eseje. Důležitý fakt je, že akademické znalosti nestačí. Musíte se něčím odlišit a mimoškolní aktivity jsou k tomotu účelu naprosto ideální. A pak přichází dlouhé čekání a to je asi nejhorší. Já jsem zástupce škol okouzlila a v nemalé konkurenci 78 uchazečů jsem uspěla.

 

I když není jednoduché se k takovému stipendiu dostat, určitě je to cenná zkušenost. Rozhodně bych nedokázala žít s pocitem, že jsem se o to ani nepokusila. Proto radím všem, kteří váhají, při takové zkoušce nemůžete nic ztratit, ale jenom získat.

O tom, co se bude dít v nové škole, vás samozřejmě budu ráda informovat, takže se máte na co těšit. Uvidíme se za rok!

 

Tereza Hrbková