9. února 2023 ráno vyrazilo 10 studentů do Prahy za fyzikou na Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Čtvrtek byl vyhrazen pro přednášky, exkurze a experimenty. Dopoledne v areálu Karlov (Ke Karlovu 3 a 5, Praha 2) a odpoledne v areálu Troja (V Holešovičkách 747/2, Praha 8). Z nabídky si studenti vybírali podle svých preferencí. Co bylo na výběr se můžete podívat v odkazu.

https://www.mff.cuni.cz/cs/verejnost/informacni-dny/jeden-den-s-fyzikou/2023

Večer jsme se rozdělili, někteří využili panelovou diskusi s vědci a někteří byli v Divadle pod Palmovkou na náročném představení Žítkovské bohyně.

V pátek proběhla samotná soutěž Fyziklání.

„Soutěž Fyziklání vyhlašuje (MFF UK) a spoluvyhlašuje ji Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT). Organizátoři soutěže jsou převážně studenti MFF UK, kteří jsou sdruženi ve studentské skupině FYKOS (Fyzikální korespondenční seminář) Stovky týmů složené z 5 středoškoláků soutěží v Praze ve 3 hodiny dlouhé soutěži v počítání fyzikálních příkladů. Neustále je k dispozici 7 úloh. Jakmile nějakou vyřeší, okamžitě dostávají další. Za každou úlohu sbírají body. Nejlepší týmy vyhrávají věcné ceny a nehynoucí slávu v naší soutěži, která se koná každý rok, letos máme již 17. ročník.“ https://fyziklani.cz/

Této mezinárodní soutěže se účastnilo 251 týmů z 21 zemí.

V nejmladší kategorii soutěžilo 84 týmů. Náš mladší tým GymKom-1 soutěžil v kategorii C ve složení Natálie Díková, Valérie Ministrová, Šimon Brožek (ze třídy 2. B), Petr Bocek aArsenij Kosarchuk (z 1. A). Jejich výsledek 19. místo v kategorii je vynikající! (Mezi českými týmy byli 15. a v celkovém pořadí napříč kategoriemi 113.)

Starší tým GymKom soutěžil v kategorii A ve složení Hana Válková (4. A), Vojtěch Cehlárik, Bára Malysová, Michal Mašek a Petr Světnička (septima). V této kategorii bylo registrováno 93 týmů. Jejich umístění na 52. místě v kategorii A je velmi pěkné! (Mezi českými týmy 30. celkově 92. místo.)

Gratuluji a děkuji všem za účast a nadšení pro fyziku.