Adventní Krakow

Ve středu 11. prosince se skupina žáků vydala do překrásného historického města Krakowa. Že je Krakow nazýván městem polských králů, bylo jasné již po pár minutách strávených na území města.

Nejprve jsme se vydali prozkoumat staré židovské ghetto “Kazimierz”, kde byli žáci seznámeni se životem židů v Krakowě. Poté jsme se vydali na královský vrch Wawel, kde se rozkládá stejnojmenný hrad. Po jeho prohlídce jsme také nakoukli do nejposvátnějšího místa v Polsku, do slavné wawelské katedrály, kde jsou pochovány všechny významné osobnosti polských dějin.

Čas nás tlačil, a tak jsme se rychlým přesunem dostali do samotného centra Krakowa, kde na nás již čekali průvodci v nejstarší části Jagelonské Univerzity, v tzv. Collegium Maius. Prohlídka s výkladem to byla velmi příjemná a žáci se dozvěděli celou řadu zajímavých informací z univerzitního života v hlubokém středověku a viděli celou řadu neméně zajímavých předmětů a pomůcek. Tečkou byl hrající “univerzitní orloj”, kterým jsme za znění studentské hymny “Gaudeamus igitur” zakončili naši návštěvu této prastaré univerzity.

Následoval přesun na hlavní náměstí města, které je největší svého druhu ve střední Evropě. Po prohlídce přilehlých památek se dostavil kýžený rozchod, kdy si všichni již užívali překrásné adventní atmosféry, kterou Krakow bezpochyby nabízí.

Věřím, že si i přes vlezlou zimu všichni výlet náležitě užili.

 

Tomáš Kleslo