Siatkówka nażywo aneb…

…aneb minivýlet k mistrům světa.

Polsko je země volejbalu zaslíbená. V počtu hráčů a diváckém zájmu mu může konkurovat snad jen piłka nożna a żużel. V roce 2014 získali Poláci titul mistrů světa v nedaleké hale Spodek v Katovicích a na začátku aktuální sezóny ho v Itálii obhájili. Ze 14tičlenného kádru mistrů světa jich 13 hraje v polské nejvyšší soutěži – PlusLize. Lepší zemi pro seznámení s vrcholovým volejbalem si vybrat nemůžete.

Proto minivýprava volejbalových nadšenců z 1.A vyrazila ve středu 20. 2. 2019 do Jastrzębie na utkání PlusLigy Jastrzębski Węgiel – Indykpol Olsztyn. V týmu domácích hraje dvojnásobný mistr světa Konarski, dva reprezentanti Německa Kampa a Fromm a  reprezentant Francie Lyneel, v týmu hostů zase působí český reprezentační  univerzál Jan Hadrava. O kvalitu tedy bylo postaráno.

Na místo jsme přijeli hodinu před zápasem. Vstupenky jsme měli zakoupeny předem, protože hala byla v posledních třech zápasech vyprodaná (3112 diváků). Dnes nebyl soupeř tak atraktivní a proto přišlo „jen“ 2611 diváků. Prohlédli jsme si Sklep Kibica, punkt gastronomiczny a usedli do hlediště, abychom si vychutnali zápas už od rozcvičky hráčů.

A ti nám ukázali opravdu hodně. Dramatické dlouhé výměny, překvapivé rychlé útoky, esa z podání, ale i chyby, které ke sportu patří. Hráči ze sebe dostali maximum jak fyzických tak psychických sil. Vždyť utkání trvalo 2 hodiny a 43 minut! Šťastnější nakonec byli celkem překvapivě hosté.

Jastrzębski Węgiel – Indykpol Olsztyn 2:3 (-31, 21, 25, -22, -13). Podrobnosti k utkání můžete získat třeba na stránkách PlusLigy, Jastrzębie nebo v kabinetu fyziky GKH 🙂

Škoda, že v Havířově už tři roky extraligový volejbal nemáme, ale co se dá dělat. Určitě jsme nebyli na PlusLize naposledy. A pokud byste měli zájem o volejbal nejvyšší světové úrovně, od 31. 5. do 2. 6. 2019 se v hale Spodek hraje skupina Ligy Národů za účasti všech medailistů posledního mistrovství světa: domácích zlatých hochů, stříbrného týmu Brazílie, bronzového týmu USA a Austrálie, kterou vede bývalý trenér Jastrzębie. Vstupenky zde.