Šimon Karch naposledy za nás

Šimon, naposledy jako středoškolský student, reprezentoval naše gymnázium, Havířov, Moravskoslezský kraj i Českou republiku na 49. Mezinárodní fyzikální olympiádě v portugalském Lisabonu. Pětice českých reprezentantů, z nichž byl pouze jeden z Moravskoslezského kraje, soutěžila v konkurenci 87 zastoupených zemí v závěru července (21. – 29. 7.) o příčky nejvyšší. 396 soutěžících se muselo vypořádat s náročnými teoretickými i experimentálními úlohami. Dvě experimentální úlohy měly zadání na 25 stranách a vymezený čas 5 hodin.

Tři teoretické úlohy na 12 stranách měly stejnou časovou dotaci. Mezi deseti nejlepšími měla 3 místa ČLR, 2 místa Korea a Rusko a po jednom Indie, Singapur a USA. Celkově bylo uděleno 42 zlatých medailí, 69 stříbrných, 99 bronzových a 67 čestných uznání. Zbývajících 119 soutěžících bylo neúspěšných. Česká reprezentace vybojovala jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile.

Velmi nás těší, že Šimon byl druhým nejúspěšnějším členem družstva, obhájil bronzovou medaili z loňské soutěže a obsadil celkově 143 příčku. Pokud jde o umístění České republiky, pak obsadila 30. příčku z 87 zemí světa. Pokud bychom vzali žebříček pouze zemí Evropské unie, z 26 států (neúčast Irska a Malty) jsme obsadili 9. místo.

Závěrem patří velké poděkování Šimonovi za to, co pro naši školu a nejen pro ni, za dobu svého studia vykonal. Přejeme mu hodně úspěchů při studiu na prestižní koleji Trinity College University of Cambridge, na níž získal stipendium na základě svých výsledků a schopností. Jde o největší a nejstarší anglickou kolej založenou v roce 1546 králem Jindřichem VIII. Studovali zde např. Isaac Newton, Francis Bacon, Džaváharlál Néhrú, princ Charles, Bertrand Russell, Niels Bohr …, Takže Šimon bude zcela jistě v té nejlepší společnosti.