Ve dnech 7.9. – 14.9. se dívky stříbrné a zlaté úrovně programu DofE vydaly na cestu do Itálie v rámci Erasmu.

Cesta začala v Ostravě, kde jsme čekaly na autobus do Milána. Po dlouhé cestě jsme dorazily do centra Milána.  Zde jsme viděly světoznámou katedrálu Duomo a vedle ní galerii Viktora Emanuela II. Nejen proto, že intenzivně pršelo, jsme navštívily místní galerii obrazů. Druhý den jsme vyrazily na naši výpravu do italských hor. Ještě před tím jsme se šly podívat do městečka Como, které je pojmenované podle jezera Lago di Como. V tomhle městě se narodil známý italský fyzik Alessandro Volta.

Po náročné cestě s těžkými krosnami jsme strávily první noc v Alpách pod širákem na vrcholu hory Monte Bolettone. Další den jsme šly 15 km do turistické útulny, kde jsme všechny spaly přimáčknuté k sobě a do spánku nám zasahovala hlučná kuna. Čtvrtý den jsme brzy ráno vyrazily z přístřešku do malebného městečka Bellagia. Po následující deštivé noci jsme měly namířeno na náš hotel ve městě Parabiago, kde jsme v rámci Erasmu navštívily jednu z místních škol, kde jsme natolik zaujaly místní studenty, že jsme se s nimi spřátelily a oni s námi zašli i na pravé italské jídlo. Poslední den v Itálii jsme strávily v Miláně. Tady jsme si daly konečně pořádnou pizzu a koupily zásoby kvalitních těstovin na doma. Domů jsme se vrátily všechny v pořádku.

Prožily jsme dobrodružný týden plný nezapomenutelných zážitků, který nejenže zocelil naše těla, obohatil nás o tolik cenné zkušenosti i dovednosti, ale především utužil naše přátelství. Už teď se těšíme na další expedici.

Helena Waidlichová
Jana Kozeilová