Na konci března jsme měli možnost se účastnit zájezdu do Itálie, jenž byl zaměřen na její historii. Pro některé to byla dokonce první zkušenost s návštěvou zahraničí.  

Po dlouhé jednodenní cestě na jih do Neapole jsme poznali pravý italský provoz a někteří ochutnali zdejší jedinečnou kávu nebo vyhlášené sladké pečivo. Po příjezdu trajektem z Neapole na Capri jsme na malé výletní lodi obepluli ostrov a poznali tak jeho rozličná pobřežní zákoutí a skály. Ve městě Capri se nachází nejmenší parfumerie na světě a Augustovy zahrady. První noc jsme přespali poblíž Neapole, která spontánně slavila úspěch svých fotbalistů v italské lize. Všemi neapolskými ulicemi tak vlály modrobílé vlajky tohoto fotbalového týmu.  

Následujícího dne jsme se ocitli v Pompejích, jejichž starobylé uličky nás pomyslně přenesly před rok 79 n. l., kdy došlo k výbuchu Vesuvu, který do 50. let 20. stol. zakryl původně čtyřicetitisícové město. Na Vesuv jsme se bohužel pěšky nedostali, ale podařilo se nám vyjet na jeho úpatí, kde se nám nabídl nádherný pohled na krajinu oplývající citrusy a rajčaty, kterou jsme ve dvou dnech navštívili. Z kraje původní pizzy nebo nápoje Limoncello jsme zavítali na dvě noci do jednoho z nejkrásnějších měst světa – Říma. Navštívili jsme Vatikán, včetně kopule baziliky sv. Petra. Zvenčí jsme spatřili Andělský hrad, řeku Tiberu, Pantheon či Fontánu di Trevi. Nedaleko od Kolosea jsme si užili příjemnou procházku ve Foru Romanu. Poslední navštívenou destinací byla toskánská Florencie. Prošli jsme kolem nádherné Neptunovy fontány, nedaleko které jsme navštívili zřejmě nejstřeženější galerii v Evropě Degli Uffizi.  

Na cestě nás kromě milé průvodkyně Rebeky, studentky italštiny z Brna, doprovodily paní profesorky H. Chlebečková, I. Fikáčková, M. Vykrentová a A. Bouchalová. I přes některé nedostatky, zaviněné cestovní kanceláří a italskou nesystematičností, byla návštěva Itálie nádherná. Na tento radostný týden nikdy nezapomeneme.

Děkujeme za organizaci a možnost účasti a těšíme se na budoucí zážitky v zahraničí. O některých komických zážitcích se budete moci dočíst v jednom z budoucích čísel Komára.

M. Švihálek, M. Langer, A. Zubíček, 2.B  

Více foto viz fotogalerie.