Po dvou letech restrikcí zdůvodňovaných protiepidemickými opatřeními se restartují sportovní, umělecké i vědomostní soutěže pro středoškoláky. Fyzikální Náboj proběhl dnes, 4. 11. 2022, v Ostravě, Praze, Madridu, Budapešti, Gdaňsku, Bratislavě a v Košicích.

Vlastní soutěž probíhá tak, že pětičlenný tým dostane 8 úloh. Za každou správně vyřešenou úlohu obdrží další zadání. Vítězí tým, který odevzdá během 120 minut nejvíce správných řešení.

Výsledkové listiny se vytvářejí podle různých kritérií (všichni, státy, junioři mezinárodní, junioři ČR, senioři mezinárodní, senioři ČR, … – lze vyfiltrovat i pořadí v rámci kraje, okresu, místa konání…) Zdrojové tabulky nejdete na stránce soutěže. Nejlépe asi vyjadřuje úspěšnost týmu jeho procentové pořadí, tedy kolik procent všech týmů skočilo před tímto týmem. Čím menší číslo, tím lepší výsledek.

V Juniorech (1. a 2. ročníky SŠ) bylo letos přihlášeno v ČR 42 týmů, mezinárodně 115. V Seniorech (středoškoláci bez omezení) bylo dokonce 43 týmů v ČR a 125 mezinárodně.

Naše gymnázium vyslalo do kategorie Juniorů pětici Šimon Brožek (2.B), Arsenij Kosarchuk, Petr Bocek (oba 1.A), Petr Gála, Jakub Slováček (oba sexta). Tým seniorů postrádal několik „hráčů základní sestavy“ – stejně jako loni a předloni totiž došlo k termínové kolizi s krajským kolem Logické olympiády… Je smutné, že organizátoři tak prestižních soutěží nejsou schopni sladit termíny. Dále se ve stejném dni konaly jazykové zkoušky Cambridge Test. Ale na GKH máme „lavičku náhradníků“ širokou, takže nebyl problém doplnit i seniorský tým do požadovaného počtu a úrovně: Petr Světnička, (septima), Marek Trecha (3.A), Jakub Kaštovský, Marek Wojkowski, Hana Válková (všichni 4.A).

Ze všech středních škol v Havířově jsme týmy sestavili jen my.

Výsledky juniorů jsou potěšující: 17. místo ze 42 týmů určuje procentové pořadí 40. V mezinárodním žebříčku obsadili 42. místo, což dává skvělých 31 %.

Senioři byli úspěšní o něco míň: mezinárodní pořadí 106., to je 80 % (se stejným počtem bodů jako týmy od 96. místa), v Česku 41. místo.

Všem reprezentantům gymnázia děkujeme a blahopřejeme!  

Děkujeme také pořadatelům, hlavně z ostravského Gy Volgogradská, za perfektně připravené zázemí pro soutěžící i doprovod.

Další poděkování patří Fondu přátel Gymnázia (a tímto i všem přispívajícím rodičům) za uhrazení jízdného studentů.

Zadání a řešení úloh z minulých let najdete v archivu soutěže. Letošní příklady budou zveřejněny během několika hodin (nebo dnů).

Na závěr ještě smutné konstatování: středoškoláci z ČR opět nevyhráli ani v jedné kategorii. Stejně jako v minulých letech byli úspěšnější Maďaři a Slováci, často i Poláci. Neustále probíhající školské reformy, revize, výhledy, vize… připravované odborníky z několika pedagogických institucí rozhodně k technickému vzdělávání v ČR nepřispívají. Současná revize RVP přináší další razantní omezení obsahu fyziky a přírodovědných předmětů. Otázkou je, zda za 5 či 10 let ještě nějaká běžná česká škola do takovéto soutěže nějakého zájemce najde… Ve Španělsku měl nejlepší tým jen o bod více, než předposlední maďarský. Tímhle směrem bychom rozhodně jít neměli.