Děvčata vyhrála Městské kolo ve volejbale

Přepisujeme „městské dějiny“ ve volejbale dívek

Ve středu 28. 11. 2018 proběhl v hale Slávie (Městská sportovní hala u nemocnice) další díl Havířovské ligy středních škol, tentokráte ve volejbale dívčích týmů.

Naše gymnázium konečně dokázalo sestavit asi nejsilnější tým, který je k dispozici a proto jsme si na naše soupeřky věřili. Jak se v turnaji dále ukázalo, oprávněně.

Na nahrávce nastoupila Dorotka Tomášková, post univerzálky obsadila Eva Kysucká, na smeči byly Kristýna Mírková a Tereza Hrbková, pozice středových hráček – blokařek skvěle zvládly Lucie Szostková a Anna Kolasová. Až na výjimku v jednom setu takto holky odehrály celý turnaj.

Proti hornímu gymnáziu jsme potvrdili roli favorita. Sice se ještě občas projevila nesehranost či spíše nerozehranost, ale výsledky setů 25:15 a 25:14 ukázaly, kdo byl na hřišti lepší.

Ve druhém utkání Střední škola Havířov-Suchá hrála s horním gymnáziem. První set skončil 25:20, ale gymnazistky ze Studentské vycítily šanci a v druhém setu, za mocné podpory našich děvčat z hlediště, vyhrály 25:19. Set to byl trochu divoký, ale u mladých děvčat nikoli neobvyklý – skóre se měnilo ze stavu 10:19 na 19:19 a pak hned zase na 19:25… V tie-breaku SŠ Suchá pohlídala od začátku vývoj skóre a vyhrála jasně 15:5.

Rozhodující zápas turnaje začal vyrovnaně, ani Suchá ani my jsme nedokázali odskočit na více než dva body od soupeře. Ale jen do půlky setu. Pak se projevila větší herní kvalita našich hráček. Soupeřky jsme přehrávali ve všech činnostech, nejvíce asi při útoku středem, při kterém byly naše smečující blokařky prakticky bezchybné. Pro neznalé uvedeme, že úspěšnému útoku ze středu sítě nutně předchází výborná hra v poli před a při prvním úderu a přesná činnost nahrávačky. Set skončil 25:19 pro GKH.

Na začátku druhého setu předváděly soupeřky svůj nejlepší výkon a mírně vedly (10:7). Pohlídaly si nejen náš útok středem, ale dokázaly nás zatlačit i podáním. Pak však přišla na servis univerzálka Eva. Kvalitním podáním buď přímo získala bod nebo alespoň natolik potrápila soupeřky na příjmu, že následné míče zdarma poté položily na zem naše smečařky nebo blokařky chytře měnící typ úderu – včetně “smečovaného bagru” 🙂 Otočili jsme na 17:10 a byli jsme blízko výhry v zápase a tedy i v turnaji. Soupeřky se ještě jednou vzchopily (trochu nám nadělaly problémy podáním), ale i když snížily až na 3 body, nakonec jsme i druhý set vyhráli 25:19.

Naše hráčky přepsaly „městské dějiny“ v dívčím volejbale středních škol. Poprvé od roku 2012 nezvítězila Střední škola Havířov-Suchá. Potěšující je, že se na úspěchu podílel celý tým. I když jsme také občas udělali chybu a nechali spadnout zbytečně balón, vítězství v turnaji si holky jednoznačně zasloužily. Škoda, že jsme v nejsilnější sestavě nemohli hrát i v okresním kole.

Děkujeme týmu za výbornou reprezentaci našeho gymnázia.

Pár amatérských fotek najdete v naší fotogalerii.