Softtenis není v České republice a Evropě velkým sportem co do počtu hráčů. V Havířově má ale relativně širokou a kvalitní základnu. Hráčskou, trenérskou i funkcionářskou. Prakticky se zde připravuje celá reprezentace České republiky. Předsedou Českého softtenisového svazu je absolvent našeho gymnázia Mgr. Lubomír Suda. V Havířově také proběhlo v srpnu letošního roku dosud poslední mistrovství Evropy.

Softtenis je původem z Japonska, ale už dlouho je to sport světový. V ITSF (Mezinárodní softtenisové federaci) je registrovaných 65 zemí. Mistrovství světa se konalo již 17krát, ale ještě nikdy v Evropě. Byť se první světový šampionát konal v roce 1975 na Havaji, následně už v jeho pořádání dominovaly asijské státy, kde má tento sport největší základnu.

Softtenis je sport, který se hraje individuálně i v týmech, hrají ho ženy a muži, juniorky a junioři, žákyně a žáci, smíšené páry a také „veteráni“ nad 40 let.

Softtenis provozují i studenti našeho gymnázia. Hrají ho v Havířově, v Česku, v Evropě, ve světě.  Na mistrovství republiky, na mistrovství Evropy – a dokonce i na mistrovství světa.

Na právě ukončeném 17. světovém šampionátu, který se konal od 1. do 11. 9. 2024 v Jižní Korei, konkrétně v Anseongu, reprezentoval Českou republiku také náš student Dan Kříž ze sexty. I když ve velké konkurenci (zatím) na žádnou medaili nedosáhl, blahopřejeme k účasti na turnaji tak vysoké úrovně již v juniorském věku! Získané – nejen sportovní – zkušenosti jsou pro něj velkou odměnou za vynaložené úsilí.

Dane, držíme palce v další softtenisové, tenisové i mimosportovní kariéře.

V reprezentaci České republiky na uvedeném šampionátu hrály i naše absolventky Adéla Janková, Tereza Janková, Petra Mojová a Klára Tesarčíková. I těmto našim děvčatům srdečně blahopřejeme!