Blížící se konec prázdnin a začátek nového školního roku poznáme podle zvýšeného počtu nakupujících v papírnictví, přidání spojů MHD v ranních hodinách, chladnějších večerů, rozzářených tváří dětí a mládeže nebo (ti méně všímaví) podle kalendáře.

Od roku 2008 lze začátek nového školního roku poznat také spuštěním registrace do Logické olympiády, kterou pořádá společnost Mensa Česko pro žáky mateřských, základních a středních škol. První kolo probíhá on-line. Soutěžící se snaží zodpovědět co nejvíce testových otázek, k jejichž řešení nejsou potřebné encyklopedické znalosti, ale nápady a schopnost hledat cestičky k výsledku, aplikovat dříve použité postupy… – prostě úlohu zdolat logicky. Používat jiné pomůcky než papír, tužku a kalkulačku není povoleno.

Náročnost testů je samozřejmě přizpůsobena věku. V kategorii A (a jejich podkategoriích) soutěží děti z mateřských škol a žáci prvního stupně ZŠ, v béčku žáci druhého stupně základních škol a nižšího stupně gymnázií a v céčku středoškoláci.

Zájemci se do soutěže registrují samostatně na stránce Logické olympiády. Registraci do aktuálního ročníku je nutno provést, i když jste již soutěžili v minulých letech. V tomto roce bude registrace probíhat od 1. 9. 2024 do 30. 9. 2024. Účast žáka mladšího 15 let musí potvrdit jeho zákonný zástupce.

První kolo řeší účastníci on-line v libovolném termínu určeného časového rozmezí (jeden týden v říjnu). Nejúspěšnější řešitelé prvního kola jsou pozváni do prezenčního krajského kola (cca 45 až 60 v každém kraji). Body ze základního kola se nezapočítávají. Z krajského kola postupují nejúspěšnější žáci do kola celostátního, které se koná koncem listopadu v Míčovně Pražského hradu nebo v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Máte-li zájem procvičit si mozek, vyzkoušet něco možná dosud neznámého a porovnat své logické schopnosti s vrstevníky, neváhejte a do Logické olympiády se zaregistrujte. A i kdyby nebyl výsledek podle vašich představ, nikdo kromě vás ho nedozví 😊 Pokud se vám naopak podaří dostat v žebříčku soutěžících vysoko, můžete být přijati na několik fakult českých vysokých škol. Například k prominutí přijímacích zkoušek na Fakultě informatiky v Hradci Králové nebo na FEI VŠB-TUO „stačí“ umístění do 10. místa v krajském kole. Ale i další fakulty započítávají za úspěšnou účast v Logické olympiádě body do přijímacího řízení.

Na závěr ještě dvě čísla. Logické olympiády se loni zúčastnilo 101 295 žáků z 3 986 škol, což je rekordní hodnota v celé historii soutěže.